PDA

View Full Version : Crashing after 5-10 mins.


freddan
04-12-2008, 11:38 AM
Hello everyone!
Im having alot of trouble playing both Kotor and Kotor2 on my pc. They both crash after 5-10 minutes of playing. Sometimes the game freezes and sometimes it kicks me out to the desktop. Ive tried many things including installing older drivers for my graphic card but nothing seems to work.
Anyone encountered this before?
Any help would be very appreciated!

My pc is P4 1,7Ghz. 256 RAM and a Geforce 3 Ti500.
I know its old but I should be able to run the game on medium settings, right?

Jae Onasi
04-12-2008, 01:26 PM
Please see the 'Read this first before posting' (http://www.lucasforums.com/showthread.php?t=146050) sticky. It has instructions on how to get some more in depth specs.. This is not the same as the hardware specs you provided above. After you post those we hopefully can give you a better idea of why you're having problems. Consider turning the graphics options down to the lowest settings to see if that helps also.

freddan
04-13-2008, 09:34 AM
Sorry about that.
Ok here are my other specs:

[SWKotOR]
ReportDateTime=2008-04-13 14:29:54
SysInfoVersion=v1.00.60
GameExists=1
GameVersion=v1.03.514077
GameInstallLocation=D:\Spel\SWKOTOR\

[OS]
Name=WinXP
Version=Windows XP v5.1 build 2600 Service Pack 2
Service Pack=Service Pack 2
Status=Pass

[SwapFiles]
C:\pagefile.sys=384

[CPU]
CPUCount=1
CPUSpeed=1694
CPUFamily=15
CPUModel=1
CPUStepping=2
CPUVendor=Intel
CPUName= Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 1.70GHz
Status=Pass

[Memory]
RAM=256
Status=Warning

[Disk Free Space]
C: (NTFS), UNICODE=1.17GB
D: (NTFS), UNICODE=15.45GB
H: (NTFS), UNICODE=49.00GB
Status=Pass

[CD-ROMs]
DriveLetters=E:\,F:\,G:\
Drives=LITE-ON LTR-24102M,_NEC DV-5800A

[Video]
Video Card Name=NVIDIA GeForce3 Ti 500
Video Memory=64
Desktop Resolution=1024x768x32 @ 60Hz
DirectX=DirectX (9.0+) (4.09.00.0904)
OpenGL Version=1.4.0
OpenGL Vendor=NVIDIA Corporation
OpenGL Renderer=GeForce3/AGP/SSE2
NVidia Driver=6.14.10.4523
Vid Card Status=Warning
Vid Card Driver Status=Pass
GL Status=Pass
DX Status=Pass

[Audio]
Sound Card Name=Santa Cruz(tm)
Status=Pass


;Game Options from swkotor.ini

[Sound Options]
Sound Init=0
Music Volume=85
Voiceover Volume=85
Sound Effects Volume=85
Movie Volume=100
Force Software=1
EAX=0
Disable Sound=0
Number 3D Voices=16
Number 2D Voices=24
Environment Effects Level=0.60
2D3D Bias=1.50
Environment Effects=1
Environment Effects Nonstreaming=1
Environment Effects Streaming=1

[Game Options]
GUIsInScreenShot=1
EnableScreenShot=0
Reverse Mouse Buttons=0
Hide InGame GUI=0
Use Small Fonts=0
Keyboard Camera Deceleration=2000.000000
Keyboard Camera Acceleration=500.000000
Keyboard Camera DPS=200.000000
Hide Unequippable=0
Tutorial Popups=1
Subtitles=1
Mini Map=1
Floating Numbers=1
Status Summary=1
Enable Mouse Teleporting To Buttons=1
Mouse Sensitivity=33
Auto Level Up NPCs=0
Mouse Look=0
AutoSave=1
Reverse Minigame YAxis=0
Combat Movement=1
Enable Tooltips=1
Difficulty Level=1
TooltipDelay Sec=1.000000
Memory Access=1
Memory Level=1
Disable Movies=0

[Movies Shown]
Movie 0=112
Movie 1=0
Movie 2=0
Movie 3=0
Movie 4=0
Movie 5=0
Movie 6=0
Movie 7=0
Movie 8=0
Movie 9=0
Movie10=0

[Alias]
HD0=.\
OVERRIDE=.\Override
TEMP=.\Temp
MODULES=.\Modules
LOGS=.\Logs
LOCALVAULT=.\LocalVault
DMVAULT=.\DMVault
SERVERVAULT=.\ServerVault
STREAMMUSIC=.\StreamMusic
TEMPCLIENT=.\Tempclient
SAVES=.\saves
CURRENTGAME=.\currentgame
TEXTUREPACKS=.\texturepacks
STREAMWAVES=.\StreamWaves

[Graphics Options]
Disable Vertex Buffer Objects=1
V-Sync=0
Anisotropy=1
Frame Buffer=0
Anti Aliasing=0
Texture Quality=1
Emitters=1
Grass=1
Soft Shadows=0
Shadows=1
Brightness=57
EnableHardwareMouse=1
FullScreen=1
RefreshRate=60
Width=800
Height=600

[Autopause Options]
Mine Sighted=1
End Of Combat Round=0
Enemy Sighted=1
Party Killed=1
Action Menu=0
New Target Selected=1

[config]
firstrun=0

Thanks for answering :)

Jae Onasi
04-13-2008, 09:08 PM
Try turning off grass, shadows, and anisotropy. I had a laptop with a 32MB video card (and yours is only 64) and I had to turn everything either low or off completely. I also found changing my desktop resolution to 800x600 while playing the game seemed to help as well. That could be a quirk of my computer. Turn off all your background processes that you don't absolutely need while running the game. If you turn off your antivirus and firewall, though, remember to turn them back on when you're done gaming. :D

Others more versed in computers than I am may make other suggestions, but the other thought I had was that there might be a heat problem, so make sure the vents aren't blocked and the fans are working.

jonathan7
04-14-2008, 10:21 PM
Try turning off grass, shadows, and anisotropy. I had a laptop with a 32MB video card (and yours is only 64) and I had to turn everything either low or off completely. I also found changing my desktop resolution to 800x600 while playing the game seemed to help as well. That could be a quirk of my computer. Turn off all your background processes that you don't absolutely need while running the game. If you turn off your antivirus and firewall, though, remember to turn them back on when you're done gaming. :D

Others more versed in computers than I am may make other suggestions, but the other thought I had was that there might be a heat problem, so make sure the vents aren't blocked and the fans are working.

I'm sure I posted a responce in this thread but would seem not (I can't see why the post I thought I had posted would have been deleted). I checked--no posts have been deleted in this thread. We've had several similar threads recently--it might have been in one of the other ones. --Jae

Jae is correct about having games run at the native resolution; computers are always happier when you do that, I think it might be because the computer goes into a running two moniters mode (but thats only a hypothesis). All Jae's tips are very good, if they don't work, exactly how is your computer stopping? Is the whole computer crashing and going off or just the game? You mention it going back to the desktop, does it do that every time? Any error messages displayed? I was thinking perhaps your PC might have been over heating? Have you checked all the fans etc, to make sure all are working? Whats curious is its running then stopping, what anti virus protection do you have?

I'd reupdate your graphics drivers as well; generally best to have the latest versions; I've got the latest NVidia in my laptop and it runs all my old games (KotOR, TSL, Jedi Academy, TPM etc) fine on the latest drivers...

I checked--no posts have been deleted in this thread. We've had several similar threads recently--it might have been in one of the other ones.

I must just be going senile in my old age, no worries :)