PDA

View Full Version : How do I load a file into Gmax?


JuniorModder
11-11-2009, 07:55 PM
I have Gmax, NWmax, and MDLops. And I have mdl files that I want to edit.

But every time I load a file (twilek_f.mdl to be precise) into gmax, I get this error:

"Binary MDL File not decompiled. Check file is valid or NWNmdlcomp is present."

Can someone tell me how to simply open an mdl file?!

JuniorModder

newbiemodder
11-11-2009, 07:59 PM
The file has to be in the ascii format to load into gmax. Double click on the mdl file you want in Kotor Tool..select the file for the ascii file destination. Once that is done go into Gmax..click mdl loading from the NWmax menu..then import..

JuniorModder
11-11-2009, 08:06 PM
The file has to be in the ascii format to load into gmax. Double click on the mdl file you want in Kotor Tool..select the file for the ascii file destination. Once that is done go into Gmax..click mdl loading from the NWmax menu..then import..

Do I just save it with .ascii at the end? Because I did that, and still recieved the same message.

JuniorModder

DarthNandis
11-11-2009, 08:11 PM
Use MDLops to decompile the .mdl file.

newbiemodder
11-11-2009, 08:13 PM
The file should look like this example...abcxyz-ascii.mdl

JuniorModder
11-11-2009, 08:19 PM
GRR, every time I try to open MDLops, a black rectangle appears with about 2 lines of something, and then disappears before I can tell what it is saying.

JuniorModder

EDIT: I can make out the following: couldn't read file

"icon.xpm": No such file or directory at /PerlApp/TK/Image.pm - that's all I can read.

newbiemodder
11-11-2009, 08:21 PM
I get that sometimes when I use my desktop shortcut icon..go to the file where you saved mdlops and launch from there.

Canderis
11-11-2009, 08:33 PM
Or re-download the file.

JuniorModder
11-11-2009, 08:35 PM
Okay, I opened up mdlops (working this time), selected my file, now what?

I told you, this is the first time I've tried it. D:

JuniorModder

newbiemodder
11-11-2009, 08:37 PM
click read and write model to create your ascii file.

Canderis
11-11-2009, 08:38 PM
Then import the ASCII file into gmax.

JuniorModder
11-11-2009, 08:41 PM
I feel so stupid.. How do I do that? Do I do something with the Renamer or Replacer things?

JuniorModder

newbiemodder
11-11-2009, 08:43 PM
which part? read and write or importing to gmax

JuniorModder
11-11-2009, 08:46 PM
I'm still in MDLops.. :Pout1:The file is still mdl.

JuniorModder

newbiemodder
11-11-2009, 08:50 PM
Ok..in your little mdlops popup window..selct the game you want...select the mdl file you want from your file directory..make sure mdx model is there also...once selected, click the read and write model button..that will create your -ascii.mdl file.

JuniorModder
11-11-2009, 08:56 PM
OH THANK YOU!!! I didn't have the mdx file! Thanks so much!

JuniorModder

newbiemodder
11-11-2009, 08:58 PM
glad to help...

DarthNandis
11-11-2009, 09:01 PM
I Think you should grab any modelling tutorial, if it's your first time.