LucasForums

LucasForums (http://www.lucasforums.com/index.php)
-   The Work Bench (http://www.lucasforums.com/forumdisplay.php?f=554)
-   -   ATI Radeon HD 6870 Dxun grass texture problems (http://www.lucasforums.com/showthread.php?t=211530)

Col_Zechs 12-01-2012 07:45 AM

ATI Radeon HD 6870 Dxun grass texture problems
 
This is how the textures look on Dxun with my video card. I am using Catalyst Drivers 12.10 for Radeon HD 6870 Windows 7 64bit. Does anyone know how to fix this problem?

http://i1202.photobucket.com/albums/...uptedGrass.png

Q 12-01-2012 06:41 PM

Does it do that only with grass activated?

I tested a 6870 about 6 months ago with Catalyst 12.4 and never ran into anything like that.

Hassat Hunter 12-01-2012 07:02 PM

Yup, disable grass.

It's been a very longstanding issue with ATI cards :(

Q 12-01-2012 07:36 PM

I was just testing my buddy's card; I probably didn't run into any grass.

HH, have you tried AllowSoftShadows=1 for you ATI card? I know soft shadows are disabled on ATI cards, but that might enable them.

Hassat Hunter 12-01-2012 08:35 PM

You mean putting Soft Shadows to 1? Since that has no effect.
Or actually adding AllowSoftShadows under graphics?

Q 12-01-2012 11:19 PM

The latter.

Hassat Hunter 12-02-2012 05:51 AM

That actually worked.
Didn't know that.

Still able to learn new stuff it seems :).
Grass issue is still unchanged then though.

Q 12-02-2012 08:58 AM

Does turning on soft shadows kill your frame rate?

It does on my GTX 460, but only with TSL. Turning them on with KotOR doesn't hurt it at all.

JCarter426 12-02-2012 06:41 PM

I have the same problem, with the 6970. I've determined that there actually is something wrong with the texture, though I haven't fixed it completely.

Q 12-02-2012 08:04 PM

You guys using the Dantooine lag fix (Disable Vertex Buffer Objects=1)?

JCarter426 12-03-2012 04:10 AM

Yep.

To clarify, here is the alpha channel for the DXN_jungfx texture:

http://i243.photobucket.com/albums/f...ngfx_alpha.png

If you look closely, you can see that the background for three of the four parts is not completely black. And for some reason, some ATI cards won't render anything behind these parts of the grass. In other cases, the grass was not mapped properly, so bits of one texture show up at the top of another as awkward lines well above the ground.

However, there's only so much I can do with the textures due to the incredibly poor resolution. When it's rendered, the texture is smoothed over so it won't look so pixelated, but unfortunately that leaves behind an invisible halo around the grass when it's seen up close, or when a lot of grass is obscuring something far away.

Hassat Hunter 12-03-2012 05:27 AM

Can you upload the blackified textures and the .txi's you use?

See what it does so far, and what can be improved?

Q 12-03-2012 05:35 AM

Have either of you tried those planet retexture mods over at DeadlyStream?

They vastly improve the grass (to the point that it actually looks real), and, perhaps, ATI cards could digest it better.

JCarter426 12-03-2012 07:06 AM

Quote:

Originally Posted by Hassat Hunter (Post 2824277)
Can you upload the blackified textures and the .txi's you use?

See what it does so far, and what can be improved?

Close up it looks mostly ok, but when you manage to see the grass from a distance (without it disappearing like it usually does) it can still cause things not to render:

http://i243.photobucket.com/albums/f...6-43-59-89.jpg

(pay attention to their feet)

Here are the TGAs so far. TXIs didn't seem to help at all.
Quote:

Originally Posted by Q (Post 2824279)
Have either of you tried those planet retexture mods over at DeadlyStream?

They vastly improve the grass (to the point that it actually looks real), and, perhaps, ATI cards could digest it better.

I haven't tried any. To which were you referring?

Q 12-03-2012 08:37 AM

This and this.

These are some of the best exterior retextures I've ever seen for TSL.

JCarter426 12-03-2012 08:58 AM

Nope, same problems. And it doesn't seem to affect the grass in 403DXN at all.

Q 12-03-2012 09:46 AM

Yeah, it doesn't replace the grass in the Mando camp.

The ongoing issues the KotOR games have with ATI cards is one of the main reasons why I've stuck with Nvidia all of these years. Otherwise, I'd have probably gotten an ATI card, because of their usually-superior bang for the buck.

JCarter426 12-03-2012 04:42 PM

My previous card was an Nvidia, but it was 8600 or something and burned out, so it had to go. :xp: I've been considering getting a cheap - but more recent - Nvidia to have both options, and also because my old XP actually has no video card at all.

Anyway, the grass. I've noticed a few errors remain on Dxun, and Dantooine's grass has some of those mapping issues I mentioned, so I'm going to take a look at it again. I have compiled a bunch of minor fixes, so I'll release the updated grass with that once everything's ready.

Hassat Hunter 12-03-2012 06:50 PM

Quote:

Originally Posted by JCarter426 (Post 2824299)
I have compiled a bunch of minor fixes, so I'll release the updated grass with that once everything's ready.

Such as? *interested what TSLRCM overlooked*
Hope you can fix it... haven't taken a look at it yet, should have time tomorrow.

Hassat Hunter 12-04-2012 10:34 AM

Well, just tried your grass, it's a definite improvement upon the old situation... so we can (read: I, and probably other ATI users who have to disable grass before) live with that. Did you also do the grass in 650DAN?
Or find some slight improvements to do? Haven't tried messing with them myself yet... but I don't really have editing programs, so I doubt I can do much with the texture :(

JCarter426 12-04-2012 04:26 PM

Quote:

Originally Posted by Hassat Hunter (Post 2824308)
Such as? *interested what TSLRCM overlooked*
Hope you can fix it... haven't taken a look at it yet, should have time tomorrow.

Well, the window you know. The other stuff I don't know if it's in TSLRCM or not. I've only just installed that today, and I don't know when I'll be able to play through it; I've been too busy to properly play K2 in... years. But it's just little things... better resolution for the Citadel Station skybox, some laser colors swapped around, some ship textures replaced with the best quality I could find, and some other things I've noticed but haven't gotten to yet.
Quote:

Originally Posted by Hassat Hunter (Post 2824327)
Well, just tried your grass, it's a definite improvement upon the old situation... so we can (read: I, and probably other ATI users who have to disable grass before) live with that. Did you also do the grass in 650DAN?

I haven't done anything from Dantooine... or rather, I haven't specifically done anything from Dantooine; it's possible Obsidian was lazy and reused a texture I've already done. :xp: But for now, let's say I haven't done Dantooine.
Quote:

Or find some slight improvements to do?
Nothing other than what I mentioned before, but I'm going to do a more thorough investigation after I've fixed what I have noticed.

Col_Zechs 12-06-2012 05:38 PM

Installing ATI Catalyst 11.5 fixed it for me.

Q 12-07-2012 03:50 AM

Really? That's great, and very useful. Thanks.

Info on which versions of Catalyst work best with the KotOR games is always welcome here. :)

JCarter426 12-07-2012 10:24 AM

It fixed it for me, but it also brought the grass lag back, so I returned to the newest version.

Hassat Hunter 03-10-2013 12:01 PM

So, any progress on the grass texture fix? Cause it was awesome already.

Hassat Hunter 05-27-2013 05:57 AM

*shameless bump*

Hassat Hunter 10-14-2013 08:26 AM

Bumpity bumpity.
Would you mind posting it/having it posted on deadlystream? Cause even with the minor issues it's WAAAAY better than without those .tga's

Many people would like it, but it's hard finding the thread again, and just linking them to a dl would be easier.

Matt92uk 11-08-2013 08:29 PM

Is there a fix for this yet? I have this problem too.
I've got it in KotOR 1, in the Undercity and likely future places with grass.
I imagine I'll need to fix the same for KotOR 2 as well, since it will likely possess the same bug.


All times are GMT -4. The time now is 11:46 AM.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
LFNetwork, LLC ©2002-2011 - All rights reserved.