lfnetwork.com mark read register faq members calendar

Thread: Transparency Problem
Thread Tools Display Modes
Post a new thread. Add a reply to this thread. Indicate all threads in this forum as read. Subscribe to this forum. RSS feed: this forum RSS feed: all forums
Old 05-18-2012, 07:25 AM   #1
harIII
Veteran
 
harIII's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 983
Helpful! 
Transparency Problem

I'm trying to take a rakghoul and do something nifty with it. I want the entire body to be rather transparent so that it looks more like a ghost than a creature. However when I do I see the whiteness of the model rather than seeing through it. How can I make the rakghoul transparent?
harIII is offline   you may: quote & reply,
Old 05-18-2012, 09:45 AM   #2
Warlord664
Junior Member
 
Warlord664's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Computer Desk
Posts: 323
Current Game: swtor
Contest winner - Modding 
Yeah, the rakghoul model is broken, at least for TSL anyway. No matter what you do to it, he stays solid. and even if you just do the Eraser on him he turns solid black in game. I don't know any way around it unless you can play with the effects and filters enough to make him transparent (Which I don't think will work.) I messed with it on gimp for about an hour or two, couldn't get anything near to transpearent.

Maybe somebody else knows a way around it.




Lets rock and role play!

http://xat.com/TSLModding
Warlord664 is offline   you may: quote & reply,
Old 05-19-2012, 11:48 PM   #3
Capibara
Rookie
 
Capibara's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 115
Does the texture have an alpha channel? maybe it can be made transparent in-game by way of that? (worked for a lot of robe mods out there, cm_baremetal and all, heh).
Capibara is offline   you may: quote & reply,
Old 05-20-2012, 12:05 AM   #4
harIII
Veteran
 
harIII's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 983
Helpful! 
How would I do something like that capibara?
harIII is offline   you may: quote & reply,
Old 05-20-2012, 12:25 AM   #5
Capibara
Rookie
 
Capibara's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 115
Well, i admit i know very little of k/tsl modding, but i've seen a lot of re-skin mods that suffer from having the skin (and thus the creature wearing it) turn transparent in-game, as far as i know the cause is that the re-skin uses an alpha channel that wasn't in the original skin texture in order to give it metallic shine (mostly done to robe re-skins, but mandalorians in TSL also), but apparently if the texture does not allow for a cm_baremetal alpha channel in (i think) the appearance 2da file then it will definitely have transparent sections in-game (those with the alpha channel).

Hmm, that was a bit unclear perhaps, hope you get what i meant.
Capibara is offline   you may: quote & reply,
Old 05-20-2012, 01:01 AM   #6
harIII
Veteran
 
harIII's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 983
Helpful! 
How would I go about allowing the texture to have a cm_baremetal alpha channel?
harIII is offline   you may: quote & reply,
Old 05-20-2012, 02:59 AM   #7
Capibara
Rookie
 
Capibara's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 115
No, just the opposite. Try this; extract and open the rakghoul texture you want to use on photoshop, check if it has an alpha channel:

- if it doesn't, give it one and make it a uniform dark gray, the darker it is, the more transparent those areas will be in-game (or metallic shinny if cm_baremetal is allowed)

- if it has one (which is posible, maybe to give it that wet, slimmy shine the rakghouls have), just erase it, replace it with a uniform dark gray as above, afterwards write "cm_baremetal" (no quotation marks) on a note pad or word pad text file, then rename it to file extension .txi and drop it on the override along with the texture with the edited alpha channel.

Then test it to see if it works/does the trick.
Capibara is offline   you may: quote & reply,
Old 05-20-2012, 05:09 AM   #8
Darth DeadMan
Rookie
 
Darth DeadMan's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Russia
Posts: 120
Current Game: StarCraft II
Quote:
- if it has one (which is posible, maybe to give it that wet, slimmy shine the rakghouls have), just erase it, replace it with a uniform dark gray as above, afterwards write "cm_baremetal" (no quotation marks) on a note pad or word pad text file, then rename it to file extension .txi and drop it on the override along with the texture with the edited alpha channel.
That's not exactly right. To make texture transparent, you don't need cm_baremetal OR ANY OTHER envmaptexture in the *.txi. In most cases you don't need *.txi at all, or you may need to make a blank *.txi.
Also, you'll need to check appearance.2da. Look for the envmap column for your appearance. If it's value is DEFAULT - everything is OK, if not - change it to default and it sould work fine.

EDIT: just checked TSL rakghoul texture.
You'll need to edit alpha-channel like Capibara said, and *.txi file should look like this:

bumpmaptexture C_Rakghoul01b

Remember, that *.txi file name must be exactly like the name of the texture.


Stay metal, live forever, never die!

My mods @ DeadlyStream

Last edited by Darth DeadMan; 05-20-2012 at 05:19 AM. Reason: Checked game resoures
Darth DeadMan is offline   you may: quote & reply,
Old 05-20-2012, 09:30 AM   #9
harIII
Veteran
 
harIII's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 983
Helpful! 
Okay, I made the edits and I'm still no where. The texture is still solid. There is indeed an alpha channel and there is only one line in the txi which says bumpmaptexture C_Rakghoul01b. I believe the problem is with the txi file, what exactly should it look like if I simply wanted to see right through the rakghoul?

Last edited by harIII; 05-20-2012 at 09:44 AM.
harIII is offline   you may: quote & reply,
Old 05-20-2012, 02:24 PM   #10
Darth DeadMan
Rookie
 
Darth DeadMan's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Russia
Posts: 120
Current Game: StarCraft II
Just tried this myself, and it looks like the bumpmap is making the texture solid even if it have alpha channel and no envmap in txi. So, we need to remove them. Try the following txi (it worked for me):
Code:
bumpmaptexture
Just this 1 line and nothing else. No value for the function will remove bumpmap from model and it should allow you to see through the model.


Stay metal, live forever, never die!

My mods @ DeadlyStream
Darth DeadMan is offline   you may: quote & reply,
Old 05-20-2012, 02:45 PM   #11
harIII
Veteran
 
harIII's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 983
Helpful! 
Okay finally, thank you so much guys. I works and the rakghouls look great.
harIII is offline   you may: quote & reply,
Post a new thread. Add a reply to this thread. Indicate all threads in this forum as read. Subscribe to this forum. RSS feed: this forum RSS feed: all forums
Go Back   LucasForums > Network > Knights of the Old Republic > Editing / Modding > Holowan Laboratories > Transparency Problem

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 09:49 AM.

LFNetwork, LLC ©2002-2011 - All rights reserved.
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.