lfnetwork.com mark read register faq members calendar

Thread: Mod tool: *.meg unpacker (w/ source code)
Thread Tools Display Modes
Post a new thread. Add a reply to this thread. Indicate all threads in this forum as read. Subscribe to this forum. RSS feed: this forum RSS feed: all forums
Old 01-19-2006, 08:27 PM   #1
eaterofpies
Rookie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 16
Mod tool: *.meg unpacker (w/ source code)

http://dedibox.geezas.com/~pies/EAWUnpack.TXT

something ive hacked together while exploring the .meg format

please post any feedback here

its probably not very reliable but ive managed to extract all the files from the demo with it successfully and sorry the source codes a mess but as i say it was hacked together while i was trying to work out the file format.

edit: software has been removed Sorry i guess youll have to wait for the full game

Last edited by eaterofpies; 01-20-2006 at 06:16 AM.
eaterofpies is offline   you may: quote & reply,
Old 01-19-2006, 08:46 PM   #2
Jeff
Rating: Awesome
 
Jeff's Avatar
 
Status: Administrator
Join Date: Jan 2005
Location: Chicago, IL, USA
Posts: 8,427
Current Game: SWTOR
Imperialist Meatbags Guild Officer The Walking Carpets Guild Officer Notable contributor LFN Staff Member 
Awesome! This should make editing those files far easier, great job but **** if I know what those files do

And welcome to EaW.net


Follow me on Twitter
Follow StarWarsMMO.net on Twitter | Like us on Facebook
Jeff is offline   you may: quote & reply,
Old 01-19-2006, 08:53 PM   #3
robotsonic
Rookie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 19
you, my son, are a genius.

well done
robotsonic is offline   you may: quote & reply,
Old 01-19-2006, 09:23 PM   #4
Slocket
Junior Member
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 309
Nice tool. You can also hex edit using plain old wordpad. I changed the Imperial capitla ships to be more 'tough'. You can alter the Health points of the hardpoint weapons (even change the type of weapon and FX).

Refire rates, strength, ...I wanted the Imperial Ships to last longer for a challenge.

Seems you can change the foddy Camera default distance and angles to get a better view in land battle mode. It would seem we could change alot via mods. I would like to acheive a more long drawn out fire fight for the demo, the stack it is just too quick a easy to destroy each other.
Slocket is offline   you may: quote & reply,
Old 01-19-2006, 09:25 PM   #5
Juggernaut1985
Rookie
 
Juggernaut1985's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 173
I tried using it but it gave me a 75 error.

What should the path to the megafile be? I tried C:\Program Files\LucasArts\Star Wars Empire at War Demo\GameData\Data


Writer for Project Mars.

Co-Founder of LoW.
Juggernaut1985 is offline   you may: quote & reply,
Old 01-19-2006, 09:40 PM   #6
robotsonic
Rookie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 19
Quote:
Originally Posted by Juggernaut1985
What should the path to the megafile be? I tried C:\Program Files\LucasArts\Star Wars Empire at War Demo\GameData\Data

depends what you're looking to extract.

C:\Program Files\LucasArts\Star Wars Empire at War Demo\GameData\Data\Config.meg

that's one. just look for the .meg/megafiles
robotsonic is offline   you may: quote & reply,
Old 01-19-2006, 10:02 PM   #7
Juggernaut1985
Rookie
 
Juggernaut1985's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 173
I see, thanks.


Writer for Project Mars.

Co-Founder of LoW.
Juggernaut1985 is offline   you may: quote & reply,
Old 01-19-2006, 10:39 PM   #8
Tyler_Durden
 
Tyler_Durden's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Posts: 593
Is it possible to unpack sounds from the game? There's this one sound that I have been trying to rip for some time now for my Jedi Academy lightsaber sounds that have basically been a WIP for over 4 years.
Tyler_Durden is offline   you may: quote & reply,
Old 01-20-2006, 01:20 AM   #9
AoErat
 
AoErat's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: Tucson, Arizona, USA
Posts: 158
Impressive, thanks for posting this. Now all we need is a repacker.

AoErat is offline   you may: quote & reply,
Old 01-20-2006, 01:21 AM   #10
(TAG)Rebel_Stri
Rookie
 
(TAG)Rebel_Stri's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 60
What do we get with that?



(TAG)Rebel_Stri is offline   you may: quote & reply,
Old 01-20-2006, 04:40 AM   #11
eaterofpies
Rookie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 16
Glad you like it . . . it makes things a tad easier than hex editing your way through stuff

If anyone can id those 4 bytes i say are unknown in the readme ill have a go at a handy dandy repacker. I spent ~ 6 hrs yesterday trying to work out what they were and I can tell you that theyre not crc32s or sum32s or adler32s or one of about 4/5 other 32 bit checksums.
one thing i did notice is that they increase the further you get through the file list but not by any regular ammount and theyre not size related as they go well over 4000000 in a 11k file

and yes you can yank the sounds and music out with this. Played the one labled empire at war.mp3 completely at random the 1st time it worked properly. . . was awesome!
eaterofpies is offline   you may: quote & reply,
Old 01-20-2006, 05:36 AM   #12
chr0n1x
Rookie
 
chr0n1x's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 46
So is it possible to edit the files unpacked or do we have to wait for a repacker to edit the files by themselves?
chr0n1x is offline   you may: quote & reply,
Old 01-20-2006, 05:41 AM   #13
eaterofpies
Rookie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 16
most games allow you to use files that arent packed and will use them in preferance to files that are packed. . . I havent had a chance to test it. I was busy writing tools.

and another packer was removed from the lucasarts forum so this may disappear . . . i would advise people to save the links somewhere
eaterofpies is offline   you may: quote & reply,
Old 01-20-2006, 05:50 AM   #14
chr0n1x
Rookie
 
chr0n1x's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 46
Yeah, I tried the files by themselves with the config.meg file removed and the game loaded, but nothing showed up in the campaign list or tutorial list.
chr0n1x is offline   you may: quote & reply,
Old 01-20-2006, 05:53 AM   #15
eaterofpies
Rookie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 16
sorry dude. looks like we really need that repacker.

until someone works out those 4 damn bytes theres not much that can be done
eaterofpies is offline   you may: quote & reply,
Old 01-20-2006, 06:05 AM   #16
eaterofpies
Rookie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 16
woops i was just informed of this in the lucasarts forum

Except as may be permitted by applicable law, you may not decompile, reverse engineer, disassemble or otherwise reduce the Demo or its components to a human-perceivable form. You may not rent, modify, add or delete components or files, or create new levels or derivative works based upon the Demo in whole or in part.

from the licence agreement

the executable and source files have now been pulled the readme is there in a modified format for informational purposes only

Last edited by eaterofpies; 01-20-2006 at 10:56 AM.
eaterofpies is offline   you may: quote & reply,
Old 01-20-2006, 06:41 AM   #17
chr0n1x
Rookie
 
chr0n1x's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 46
[Retyped]
Okay, I have figured out how to solve the filesize and character encoding limitations, its so simple.
Get an extractor, then extract Config.meg to the Data directory, thats the one where config.meg resides. Then simply edit the extracted files, you dont have to use a hex editor or anything, just notepad.
It works and I have given myself more cash, and a VSD to test.
The game takes teh extracted files over the config.meg, and since the filesize limit was in teh .meg file, it works now.

Last edited by chr0n1x; 01-20-2006 at 08:44 AM.
chr0n1x is offline   you may: quote & reply,
Old 01-20-2006, 07:04 AM   #18
Sithman1138
Junior Member
 
Sithman1138's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 288
WoW!! Thanks! You guys should post a tutorial for this. On how to do everything.


-Adthrawn of SWGBH
-Sithman1138 of TF.N

^^Sig by Sabretooth^^
ADTHRAWN DESIGN TEAM
Sithman1138 is offline   you may: quote & reply,
Old 01-20-2006, 07:42 AM   #19
OverlordAngelus
 
OverlordAngelus's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 112
Nice work! So now we just need to look through the files and figure out which ones do what


"The function I perform has been referred to as 'Wanton Slaughter.' I prefer to see it as a means of facilitating communication, resulting in the termination of hostilities" - HK-50
OverlordAngelus is offline   you may: quote & reply,
Old 01-20-2006, 07:59 AM   #20
Junmap
Lurker
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 1
Quote:
Originally Posted by chr0n1x
[Retyped]
Okay, I ahve figured out how to solve the filesize and character encoding limitations, its so simple.
Get an extractor, then extract Config.meg to the Data directory, thats the one where config.meg resides. Then simply edit the extracted files, you dont have to use a hex editor or anything, just notepad.
It works and I have given myself more cash, and a VSD to test.
The game takes teh extracted files over the config.meg, and since the filesize limit was in teh .meg file, it works now.

do u have a link to an extractor? I have to say that i never heard from these .meg files before ^^
Junmap is offline   you may: quote & reply,
Old 01-20-2006, 08:01 AM   #21
chr0n1x
Rookie
 
chr0n1x's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 46
http://www.ethersoft.net/EmpireAtWar... Extractor.zip
This one does it for me, extracts all files, the only ones you need are in the XML directory, the others are encoded LUA files, we get nothing out of them.

Just drag the .meg file onto the icon of the extractor, make sure it is on your desktop or in the Data dir, you dont need every file in teh folder, just the modded ones.
My no-intro mod:
http://chr0n1x.no-ip.info/eawnointro.rar
chr0n1x is offline   you may: quote & reply,
Old 01-20-2006, 08:04 AM   #22
eaterofpies
Rookie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 16
I did write an extractor but unfortunately I have been informed that its against the licence agreement of the demo to modify the game so the extractor has been removed from public distribution until the full game has been released

sorry but theres not much i can do about that
eaterofpies is offline   you may: quote & reply,
Old 01-20-2006, 08:30 AM   #23
DarthParametric
I bent my Wookiee
 
DarthParametric's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Oz
Posts: 2,625
Forum Veteran Helpful! 
Quote:
Originally Posted by chr0n1x
Get an extractor, then extract Config.meg to the Data directory, thats the one where config.meg resides. The game takes teh extracted files over the config.meg
Yes, that's a pretty standard arrangement. It's common practice for most games of recent years to keep their data files in some sort of archive (e.g. PAK, PK3, BIG, etc). Any extracted files (in the correct directory structure) will override the originals.

A more fruitful discussion at this point would be which XML files contain entries worth modding (e.g. starting credits, build lists, etc.).

Lol, just noticed. Almost two years before my first post.
DarthParametric is offline   you may: quote & reply,
Old 01-20-2006, 08:41 AM   #24
chr0n1x
Rookie
 
chr0n1x's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 46
Starting credits are in Campaign_singleplayer.xml search for demo campaign, there will be a starting credit option below, however it seems the game automatically reverts to 40,000 credits when you build something. You can also edit the starting units in the same place, however don't try to put in Darth Vader as he seems to crash the game when entering a space battle, will try him on ground tomorrow. Build-Lists, well I don't know where they are, all you can really do is modify your tech level to allow mon cals and other ships to build, but you still cannot build the "Not Buildable in Demo" ships, thats locked by the exe file, and REALLY breaches the EULA if you edit that.
Remember, if you wanna enable mon cals for yourself, you need to change the Initial build locked option to no in the Mon cals file: spaceunitscapital.xml

If you want to use the disabled for demo untis, you can always add them to your starting forces. The Marauder if I remeber off the top of my head is Marauder_Cruiser
chr0n1x is offline   you may: quote & reply,
Old 01-20-2006, 09:00 AM   #25
DarthParametric
I bent my Wookiee
 
DarthParametric's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Oz
Posts: 2,625
Forum Veteran Helpful! 
Quote:
Originally Posted by chr0n1x
Starting credits are in Campaign_singleplayer.xml search for demo campaign, there will be a starting credit option below
Hmmm....all I'm getting in CAMPAIGNS_SINGLEPLAYER.XML is a list of other XML files between <Story_Mode_Plots> tags. Nothing else. Wonder if they weren't extracted properly? I did try using Kaelic's tool, but I get the "application configuration is incorrect" error that others have reported.
DarthParametric is offline   you may: quote & reply,
Old 01-20-2006, 09:39 AM   #26
OverlordAngelus
 
OverlordAngelus's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 112
I think I've just got the AI working on the galactic map


"The function I perform has been referred to as 'Wanton Slaughter.' I prefer to see it as a means of facilitating communication, resulting in the termination of hostilities" - HK-50
OverlordAngelus is offline   you may: quote & reply,
Old 01-20-2006, 10:12 AM   #27
chr0n1x
Rookie
 
chr0n1x's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 46
Yeah its nice to have the AI build more ships, but make sure you have a space map for planets that dont have one, like tatooine, otherwise it won't work. Plus I think someone mentioned that when using the only avaliable space map, the AI wont expand to other planets, not sure if this is true though.
What did you do to get it, I changed the "None" option in the Demo Campaign Empire player to "BasicEmpirePlayer", that worked.
chr0n1x is offline   you may: quote & reply,
Old 01-20-2006, 10:53 AM   #28
eaterofpies
Rookie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 16
can someone who has managed to get Kaelic's unpacker to run (i get the not configured error) please compare the output of my unpacker to it to check that the files are being extracted propely? specifically the output of the configs.meg
eaterofpies is offline   you may: quote & reply,
Old 01-20-2006, 06:33 PM   #29
eaterofpies
Rookie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 16
woops the file nameing part of my software was wrong i have worked out the bug but there wont be any public releases until the full game is out (unless someone from Lucasarts says somewhere "we dont mind you modding the demo"

For now this is just a warning not to use my software due to major buggage
eaterofpies is offline   you may: quote & reply,
Old 01-20-2006, 07:06 PM   #30
Slocket
Junior Member
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 309
Just rename the files..

I just use a hex editor. I do not think that is 'human readable' for most people. LOL

LucasArts should be happy. I though they wanted people to be able to mod their game.
Slocket is offline   you may: quote & reply,
Old 01-20-2006, 07:20 PM   #31
eaterofpies
Rookie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 16
yeah i think its to stop people making TCs and just using them with the demo so not making lucasarts any money.

any way i hopefully this month ill have time to do a rewrite of the code in a proper language (ie not vb). it will probably end up being java

what i really want to do is post in the dev chat on monday on the LA forums and ask what those bytes do (that i havent managed to id in the text file) and what the devs think of people modding the demo . . . but im on my way to work at that time
eaterofpies is offline   you may: quote & reply,
Post a new thread. Add a reply to this thread. Indicate all threads in this forum as read. Subscribe to this forum. RSS feed: this forum RSS feed: all forums
Go Back   LucasForums > Network > Empire At War > EaW General Discussion > Modding forum > Mod tool: *.meg unpacker (w/ source code)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 01:58 AM.

LFNetwork, LLC ©2002-2011 - All rights reserved.
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.