lfnetwork.com mark read register faq members calendar

Thread: Possible Kotor Fix Vista AND Xp
Thread Tools Display Modes
Post a new thread. Add a reply to this thread. Indicate all threads in this forum as read. Subscribe to this forum. RSS feed: this forum RSS feed: all forums
Old 08-02-2009, 10:32 PM   #1
Aiden327
Lurker
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 4
Possible Kotor Fix for Vista32/64bit!

Hi all I am new here, I was going to post on the official Kotor Forums but I was getting errors posting. Here is what I was going to post.

-----------------------------------------------------------------------

This my first post so I hope I get everything right Windows XP shouldn't need this but I had problems. I have gotten this to work in Vista 64bit first and will try xp.

This allows me to run the game with a GTX 285 and the latest drivers in Vista 64bit and it should help in xp if nothing else works.

I followed this great tutorial (vista only)- http://www.lucasforums.com/showthread.php?t=194324 The first file can be found here http://knightsoftheoldrepublic.filef...ista_Fix;85439.

The second thing is to get Nhancer(xp - vista). http://www.nhancer.com/

Open Nhancer and select the Kotor profile. Go to the compatibility tab and hit open GL.

First thing Turn on the check mark before OpenGL and set it to general compatibility.

Next click the check mark on Conformant texture clamp and select off. (not sure if this does anything.)

The most important part it to select the open GL driver version. I have made it to the 3rd map with version 1.4.

Last is to select OpenGL Control and select off on MultiThreading.

PLEASE NOTE: This shot is with the latest BETA and has some extra features. Nvidia changed alot so automatic profiles and AA are broke. Openg GL works for me with no problems and automatic profiles seem to work for OpenGL but to be safe you can always use the global profile settings just be sure to change them back if you play another open gl game .

EDIT: I forgot to highlight con formant texture clamp...



What does this all do? Well in the release notes of Nvidia Driver level 190.38 I read that the reason Kotor 2 could not work is because it can't detect the proper driver version. Nhancer can tweak that and trick the game into thinking its using and older version of OpenGL.

jxxx22 recommended adding this line to the swkotor.ini and it has made the game 99% stable with all of the above. I haven't gotten it to work with just this line however. I added it to the graphics section of the swkotor.ini.

Code:
Disable Vertex Buffer Objects=1
I have tested up to becoming a jedi. Only had 4 total crashes, they don't effect me much because I hit the quick save button every 5 minutes lol.

I am using the latest nvidia drivers, 190.38 and here is my system config. I am using windows 2000 compatibility in Vista 64 bit but XP SP2 should be fine.

Code:
[SWKotOR]
ReportDateTime=8/2/2009 9:56:11 PM
SysInfoVersion=v1.00.19
GameExists=1
GameVersion=v1.03.514077
GameInstallLocation=C:\Program Files\LucasArts\SWKotOR\

[OS]
Name=WinNT2000
Version=Windows 2000 v5.0 build 2195 
Service Pack=None
Status=Pass

[SwapFiles]
?:\pagefile.sys=0

[CPU]
CPUCount=1
CPUSpeed=3000
CPUFamily=6
CPUModel=7
CPUStepping=10
CPUVendor=Intel
CPUName=Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q9650 @ 3.00GHz
Status=Pass

[Memory]
RAM=4096
Status=Pass

[Disk Free Space]
C: (NTFS), UNICODE=95.78GB
D: (NTFS), UNICODE=113.44GB
E: (NTFS), UNICODE=379.71GB
Status=Pass

[CD-ROMs]
DriveLetters=F:\
Drives=ATAPI DVD A  DH20A4P ATA Device

[Video]
Video Card Name=
Video Memory=4096
Desktop Resolution=1680x1050x32 @ 60Hz
DirectX=DirectX (9.0+) (4.09.00.0904)
OpenGL Version=3.1.0
OpenGL Vendor=NVIDIA Corporation
OpenGL Renderer=GeForce GTX 285/PCI/SSE2
Vid Card Status=Warning
GL Status=Pass
DX Status=Pass

[Audio]
Sound Card Name=@oem9.inf,%xfi.devicedesc%;Creative X-Fi Audio Processor (WDM)
Status=Pass


;Game Options from swkotor.ini

[Sound Options]
Sound Init=0
Music Volume=85
Voiceover Volume=85
Sound Effects Volume=85
Movie Volume=100
Force Software=1
EAX=0
Disable Sound=0
Number 3D Voices=16
Number 2D Voices=24
Environment Effects Level=0.60
2D3D Bias=1.50
Environment Effects=1

[Game Options]
GUIsInScreenShot=1
EnableScreenShot=0
Reverse Mouse Buttons=0
Hide InGame GUI=0
Use Small Fonts=0
Keyboard Camera Deceleration=2000.000000
Keyboard Camera Acceleration=500.000000
Keyboard Camera DPS=200.000000
Hide Unequippable=0
Tutorial Popups=1
Subtitles=1
Mini Map=1
Floating Numbers=1
Status Summary=1
Enable Mouse Teleporting To Buttons=1
Mouse Sensitivity=33
Auto Level Up NPCs=0
Mouse Look=0
AutoSave=1
Reverse Minigame YAxis=0
Combat Movement=1
Enable Tooltips=1
Difficulty Level=2
TooltipDelay Sec=1.000000
Memory Access=1
Memory Level=1
Disable Movies=1

[Movies Shown]
Movie 0=96
Movie 1=0
Movie 2=0
Movie 3=0
Movie 4=0
Movie 5=0
Movie 6=0
Movie 7=0
Movie 8=0
Movie 9=0
Movie10=0

[Alias]
HD0=.\
OVERRIDE=.\Override
TEMP=.\Temp
MODULES=.\Modules
LOGS=.\Logs
LOCALVAULT=.\LocalVault
DMVAULT=.\DMVault
SERVERVAULT=.\ServerVault
STREAMMUSIC=.\StreamMusic
TEMPCLIENT=.\Tempclient
SAVES=.\saves
CURRENTGAME=.\currentgame
TEXTUREPACKS=.\texturepacks
STREAMWAVES=.\StreamWaves

[Graphics Options]
V-Sync=0
Anisotropy=1
Frame Buffer=1
Anti Aliasing=0
Texture Quality=2
Emitters=1
Grass=1
Soft Shadows=0
Shadows=1
Brightness=57
EnableHardwareMouse=0
FullScreen=1
RefreshRate=60
Width=800
Height=600

[Autopause Options]
Mine Sighted=1
End Of Combat Round=0
Enemy Sighted=1
Party Killed=1
Action Menu=0
New Target Selected=1

[config]
firstrun=0

[Keymapping]
Action286B=8
Action286A=7
Action285B=10
Action285A=9
Action284B=54
Action284A=51
Action283B=54
Action283A=51
Action282B=69
Action282A=73
Action281B=53
Action281A=76
Action280B=69
Action280A=73
Action264=57
Action263=43
Action262=85
Action261=84
Action260=83
Action259=82
Action258=81
Action257=80
Action256=79
Action255=78
Action254=77
Action253=31
Action245=75
Action244=55
Action243=67
Action242=74
Action241=87
Action240=56
Action239=68
Action238=82
Action236=83
Action234=81
Action232=80
Action230=79
Action228=78
Action226=77
Action225=70
Action224=90
Action223=31
Action222=25
Action221=24
Action220=29
Action219=28
Action218=42
Action217=87
Action216=65
Action215=63
Action214=62
Action213=60
Action212=61
Action211=66
Action210=59
Action209=71
Action208=89
Action207=72
Action206=30
Action205=55
Action204=67
The game is running maxed out with 8xAA Enhanced with Nhancer and 16xAA.

All credit for the MssDLL and other fixes go to the original authors!.

Thanks,

Aiden

Last edited by Aiden327; 09-06-2009 at 05:09 PM. Reason: Completly Reworded and Updated the post.
Aiden327 is offline   you may: quote & reply,
Old 08-02-2009, 10:34 PM   #2
Trench
Guy with Monocle
 
Trench's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Under a rock.
Posts: 1,638
Current Game: DX:HR, iKotOR
LF Jester 
Wow! A first post well done! I'll test some of this stuff out when I get a chance.

Trench is offline   you may: quote & reply,
Old 08-02-2009, 10:40 PM   #3
Aiden327
Lurker
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 4
Thanks, it just hit me when I read the release notes. I posted on a forum about changing direct x and then realized kotor is open gl and it worked . I really can't wait to see if this works for everybody

- Aiden

EDIT: I have played through upper taris and am ready to go into the lower city, it looks like this worked.

Last edited by Aiden327; 08-02-2009 at 11:21 PM.
Aiden327 is offline   you may: quote & reply,
Old 08-03-2009, 10:48 AM   #4
jxxx22
Rookie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 37
Hmmm, i use the same driver 190.38 and my gpu 8600GT on Windows XP SP2, i did not need this. I just inserted the Disable Vertex Buffer Objects=1 line on swkotor.ini and my game stopped crashing. Im playing with everything on max, EAX3, AA 4x, AN 8x, soft shadows, frame buffer effects and getting 40-70 fps (except for smokes where the fps drops to 30 or so, because these newer gpu does not process kotor smoke textures very well), i just became a jedi and no crash so far.
jxxx22 is offline   you may: quote & reply,
Old 08-03-2009, 01:24 PM   #5
Aiden327
Lurker
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 4
The game should work for XP with no problems but it doesn't for me. I should have noted the DLL and Fixes in the first link are for Vista Only. However for me it will not run in xp or vista. With the Nhancer fix I am able to run with vertex Buffer objects so its up to you if that works fine. For Vista users this may be the only thing that works unless you get lucky.

EDIT: OK, have had 2 freezes in the under city when fighting Rakghouls. They are far apart. I will try a reboot. before I couldn't get past the the first 3 rooms on the endor spire. I will try adding that line to the swkotor.ini. I am assuming it goes under graphics sub-section?

Using that line combined with the compatibility mode works really good. I am almost through the sewers with no crash!

Thanks for the reply

Aiden

EDIT: I have reworded the first post because it was hard to read and needed updates.

Last edited by Aiden327; 08-04-2009 at 03:29 PM.
Aiden327 is offline   you may: quote & reply,
Old 09-06-2009, 10:38 AM   #6
TheDirective
Rookie
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 11
Current Game: KotOR
Hi, I can follow the guide quite easily apart from one detail, when following the nhancer instructions, you mentioned to "select the open GL driver version".

But I really don't understand what you mean, where that option is, how to change is, what would I change it to, etc... I have tried everything else in order to get my KotOR to work on Vista, but so far it still crashes. This is the only detail which I have not completed, so I'm hoping that perhaps if I can alter it to how it should be, then my KotOR will work. If someone could explain easy steps for this, I would be very, very grateful, especially if a screenshot were provided. But that depends on how generous the help is hehe. All and any help is welcomed!
TheDirective is offline   you may: quote & reply,
Old 09-06-2009, 04:58 PM   #7
Aiden327
Lurker
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 4
Thumbs up

My email notification didn't work . Sorry, things got busy. I lost track of everything! I hope this late reply doesn't come across as rude .

I will get a screen shot ASAP.

I want to note that with the lates nvidia driver 190.62 Nhancer is haveing problems with automatic profiles. AA also does not work with direct X and my screenshot will be from the latest beta. Nvidia changed alot of things and Nhancer will catchup so don't get discuraged if it doesn't work at first.

If you have 190.62 then just use the global profile for now.

Screenshot will go in the main post once I get it uploaded.

Very Very sorry about the wait, I would be really upset if I had to wait months for a reply.

- Aiden

And update on the game, I now have 32 hours put into it with 3 planets down, Korriban and mannan to go

Last edited by Aiden327; 09-06-2009 at 05:11 PM.
Aiden327 is offline   you may: quote & reply,
Post a new thread. Add a reply to this thread. Indicate all threads in this forum as read. Subscribe to this forum. RSS feed: this forum RSS feed: all forums
Go Back   LucasForums > Network > Knights of the Old Republic > Trouble Shooting > The Work Bench > Possible Kotor Fix Vista AND Xp

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 07:43 PM.

LFNetwork, LLC ©2002-2011 - All rights reserved.
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.