lfnetwork.com mark read register faq members calendar

Thread: Tutorial: Importing Vehicles into JA
Thread Tools Display Modes
Post a new thread. Add a reply to this thread. Indicate all threads in this forum as read. Subscribe to this forum. RSS feed: this forum RSS feed: all forums
Old 10-25-2003, 05:13 PM   #1
Duncan_10158
 
Duncan_10158's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Posts: 365
Tutorial: Importing Vehicles into JA

Here is the tutorial i wrote, its on how to bring a vehicle model in Jedi Academy. it has probably lots of faults, wrong written, or things left out. could you take a look at it. if you know any problems you came across, i could add it in the toubleshooting.

Here is the link:
http://io.meskinaw.net/vehicle_impor...al_for_ja.html

let me know what needs to be corrected or added.
Duncan_10158
Duncan_10158 is offline   you may: quote & reply,
Old 10-25-2003, 05:28 PM   #2
Manquesa
 
Manquesa's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Dallas, TX
Posts: 699
Ahh yesss!!!! Your timing is impeccable. This is just what I need. Thank you, thank you, thank you.


Finished Projects:
Sith Terminator
Awing
Tie-Interceptor
Y-Wing
Death Glider
Slave 1
Ep. 3 Jedi Starfighter

Current Projects:
T-16 Skyhopper
Manquesa is offline   you may: quote & reply,
Old 10-25-2003, 05:56 PM   #3
tFighterPilot
Senior Member
 
tFighterPilot's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Israel
Posts: 2,729
Thanks ducnan!


My projects:
Snow Speeder
Kaadu

Quote:
Originally posted by yaebginn
not at all, they came here[USA] to worship God however they wanted and it was built on the principals and rules of the Christian religion.
tFighterPilot is offline   you may: quote & reply,
Old 10-25-2003, 07:38 PM   #4
Chairwalker
 
Chairwalker's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Posts: 100
Awesome tutorial, lots of info and pics.

But, im not sure if you really need dummies at all.
I managed to import vehicles with only a mesh_root dummy, and i think that its possible to import without that one too.

Also, the scale and origin settings in carcass arent neccesary either, scaling and moving the model in max should work fine aswell.


Bla
Chairwalker is offline   you may: quote & reply,
Old 10-25-2003, 10:40 PM   #5
Duncan_10158
 
Duncan_10158's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Posts: 365
ok, troubleshooting point one found.

Scouttrooper, if i remember right, the cubic scale key error is about the windows language setting. while exporting a model out of 3ds Max you have to be in English(US) language setting. change it and try it in assimilate again.


about the plugins, they are in the two SDK releases by raven, here are the links to both. you dont need to install the SDK's, just open them with WinZip and extract the plugings.
http://www.jk2files.com/file.info?ID=2433
http://www.jk2files.com/file.info?ID=2888
Duncan_10158 is offline   you may: quote & reply,
Old 10-26-2003, 02:06 AM   #6
Manquesa
 
Manquesa's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Dallas, TX
Posts: 699
the frustration sets in

I can't compile in Assimilate. I keep getting an error message that says "Process returned error:1"

The compile window pops up and closes real quick but i've been able to make out that is says "no such file or path" and for some reason it's looking for

blah/blah/blah.... /gamedata/base/models/players/awing/files/lucasarts/star.car

though it should be looking for

blah/blah/blah.... /gamedata/base/models/players/awing/model.car


Finished Projects:
Sith Terminator
Awing
Tie-Interceptor
Y-Wing
Death Glider
Slave 1
Ep. 3 Jedi Starfighter

Current Projects:
T-16 Skyhopper

Last edited by Manquesa; 10-26-2003 at 02:40 AM.
Manquesa is offline   you may: quote & reply,
Old 10-26-2003, 03:23 AM   #7
Manquesa
 
Manquesa's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Dallas, TX
Posts: 699
Okay, now i've decided to make things simpler, so I made a folder called "base" at the root of my hard drive.

So I got c:\base (which contains assimilate and carcass
\models\players\awing (contains root.xsi)


Now I get further in the compile but am getting a new but similar error. Here's how I got my prefernces set up:

http://f1.pg.photos.yahoo.com/ph/man...34.jpg&.view=t

And here's the compile window, where it stops at:

http://f1.pg.photos.yahoo.com/ph/man...iew=t&.hires=t



I don't understand why it keeps screwing up the paths


Finished Projects:
Sith Terminator
Awing
Tie-Interceptor
Y-Wing
Death Glider
Slave 1
Ep. 3 Jedi Starfighter

Current Projects:
T-16 Skyhopper
Manquesa is offline   you may: quote & reply,
Old 10-26-2003, 06:01 AM   #8
Duncan_10158
 
Duncan_10158's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Posts: 365
Manquesa, that happens when you dont correct the path. read step 14, you have to delete the >c:/base<. you have to do that step every time you add a file into assimilate.

seting up assimilate right is very importent, it must be placed in the same structure like i wrote in step 10.
Duncan_10158 is offline   you may: quote & reply,
Old 10-26-2003, 11:24 AM   #9
tFighterPilot
Senior Member
 
tFighterPilot's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Israel
Posts: 2,729
So... Do I need the dummies or not, and if I only need the mesh_root, do I need to connect the skeleton to it as well?


My projects:
Snow Speeder
Kaadu

Quote:
Originally posted by yaebginn
not at all, they came here[USA] to worship God however they wanted and it was built on the principals and rules of the Christian religion.
tFighterPilot is offline   you may: quote & reply,
Old 10-26-2003, 11:59 AM   #10
Duncan_10158
 
Duncan_10158's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Posts: 365
All models from raven have these dummies, i have them in the vehicles i brought in game and it worked. perhaps they are not needed, perhaps it will cause a crash later in game without them, i dont know, havent tested it without. But if you want to save the 90 seconds you need to create or import the dummies, then go ahead.
Duncan_10158 is offline   you may: quote & reply,
Old 10-26-2003, 12:10 PM   #11
tFighterPilot
Senior Member
 
tFighterPilot's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Israel
Posts: 2,729
Talking about importing, I can't import the xsi's that came with the modeling tools, it gives me some error message.

I made the tags by making a triangle using lines, extrecting it, converting it to editable mesh, and deleting the 4 unneeded poligons(sides and bottom)


My projects:
Snow Speeder
Kaadu

Quote:
Originally posted by yaebginn
not at all, they came here[USA] to worship God however they wanted and it was built on the principals and rules of the Christian religion.
tFighterPilot is offline   you may: quote & reply,
Old 10-26-2003, 12:35 PM   #12
Duncan_10158
 
Duncan_10158's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Posts: 365
imyourfather, i suppose you aretalking about the >jedi academy model and animation< pack by raven? you want to import the XSI vehicle model, then you need the dotXSI plugin for 3ds Max (as i wrote in the tutorial). the old plugin from raven doesnt work for that. you can get that plugin from here:
http://sourceforge.net/projects/dotxsi4max/

you have to download th one for your 3ds Max version.
Duncan_10158 is offline   you may: quote & reply,
Old 10-26-2003, 12:51 PM   #13
tFighterPilot
Senior Member
 
tFighterPilot's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Israel
Posts: 2,729
The file is only for export.


My projects:
Snow Speeder
Kaadu

Quote:
Originally posted by yaebginn
not at all, they came here[USA] to worship God however they wanted and it was built on the principals and rules of the Christian religion.
tFighterPilot is offline   you may: quote & reply,
Old 10-26-2003, 02:11 PM   #14
Duncan_10158
 
Duncan_10158's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Posts: 365
sorry wrong link, this one is for import,
http://www.softimage.com/download/xs...ax/default.htm

you may need to register to get it.

btw, do you think it would be a good idea to add these plugins directly to the tutorial, so you can d/l them all from the tutorial?
Duncan_10158 is offline   you may: quote & reply,
Old 10-26-2003, 02:32 PM   #15
tFighterPilot
Senior Member
 
tFighterPilot's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Israel
Posts: 2,729
thx


My projects:
Snow Speeder
Kaadu

Quote:
Originally posted by yaebginn
not at all, they came here[USA] to worship God however they wanted and it was built on the principals and rules of the Christian religion.
tFighterPilot is offline   you may: quote & reply,
Old 10-27-2003, 03:06 PM   #16
tFighterPilot
Senior Member
 
tFighterPilot's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Israel
Posts: 2,729
New try, new error *sigh*

Unable to open output file "c:/base//base/models/players/sfighter/sfighter.frame
s"!


My projects:
Snow Speeder
Kaadu

Quote:
Originally posted by yaebginn
not at all, they came here[USA] to worship God however they wanted and it was built on the principals and rules of the Christian religion.
tFighterPilot is offline   you may: quote & reply,
Old 10-27-2003, 03:23 PM   #17
Manquesa
 
Manquesa's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Dallas, TX
Posts: 699
that's the same that happened to me when I posted my error a few posts above. You need to make sure you delete the "c:\base" part of the path at the part right before you compile, where you check the box "Makes it's own skeleton", after you check that box the path appears in the box below, that's the path you need to edit.


Finished Projects:
Sith Terminator
Awing
Tie-Interceptor
Y-Wing
Death Glider
Slave 1
Ep. 3 Jedi Starfighter

Current Projects:
T-16 Skyhopper
Manquesa is offline   you may: quote & reply,
Old 10-27-2003, 03:25 PM   #18
tFighterPilot
Senior Member
 
tFighterPilot's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Israel
Posts: 2,729
I see the problem, I deleted c:/ but forgot to delete base

thx


My projects:
Snow Speeder
Kaadu

Quote:
Originally posted by yaebginn
not at all, they came here[USA] to worship God however they wanted and it was built on the principals and rules of the Christian religion.
tFighterPilot is offline   you may: quote & reply,
Old 10-27-2003, 04:25 PM   #19
tFighterPilot
Senior Member
 
tFighterPilot's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Israel
Posts: 2,729
Ok, I finally made it work ingame, and in the proper size, 0.25 made it tiny, so I changed it to 5(which made it rather gigantic) I would've change it again, but that would mean doing a lot of stuff again, so meh.


My projects:
Snow Speeder
Kaadu

Quote:
Originally posted by yaebginn
not at all, they came here[USA] to worship God however they wanted and it was built on the principals and rules of the Christian religion.
tFighterPilot is offline   you may: quote & reply,
Old 10-27-2003, 07:05 PM   #20
tFighterPilot
Senior Member
 
tFighterPilot's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Israel
Posts: 2,729
My guess is that you just need to weight the bones to the model, and link them to the skeleton root. There's a tauntaun, a wampa and a rancor models provided with the Models And Animations thingy that raven provided.


My projects:
Snow Speeder
Kaadu

Quote:
Originally posted by yaebginn
not at all, they came here[USA] to worship God however they wanted and it was built on the principals and rules of the Christian religion.
tFighterPilot is offline   you may: quote & reply,
Old 10-28-2003, 12:47 PM   #21
tFighterPilot
Senior Member
 
tFighterPilot's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Israel
Posts: 2,729
I advertised this tutorial in gaming forums (not all of the guys there are n00bs )

http://www.gamingforums.com/showthread.php?t=95256


My projects:
Snow Speeder
Kaadu

Quote:
Originally posted by yaebginn
not at all, they came here[USA] to worship God however they wanted and it was built on the principals and rules of the Christian religion.
tFighterPilot is offline   you may: quote & reply,
Old 10-30-2003, 04:30 AM   #22
Manquesa
 
Manquesa's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Dallas, TX
Posts: 699
how do i animate the landing gear to fold up at take off

Thanks again for the tutorial, it really helped me a lot. Although, the tut is only for non-animated models. I need to know now how to animate the landing gear at take off. This is for my Sith Terminator model (well, for the Awing too) . So far I tried to just apply bones to the landing gear, I included all that in the hiearchy and then I added the skin modifer to weight it and then I animated the landing gear to fold up into the ship. Then I try and compile in assimilate but I keep getting an error saying that the .XSI import failed. Of course all of this I just guessed at how to do as there is no tut yet for doing animated vehicles that i'm aware of.
Anyway, if someone could please give me a brief explanation at least, i'd appreciate it. Thanks
Manquesa is offline   you may: quote & reply,
Old 10-31-2003, 07:52 AM   #23
Duncan_10158
 
Duncan_10158's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Posts: 365
Manquesa, the animation is quite as you wrote it. create a skeleton for the landing gear attaching to the pelvis (not pelvisend). change the skin modifier so the landing gear is weithted to the bones you just created for that. then animate a
sequence like we did it for the pelvisend. then export and use exactly the same settings like for the nonanimated vehicles.

i dont know what could have been wrong on what you did. i am planig on making a tutorial on animated vehicels, but have not yet started to work on it. i hope this short hint helps you.
Duncan_10158 is offline   you may: quote & reply,
Old 11-01-2003, 09:42 PM   #24
LightNinja
The Ninjonator
 
LightNinja's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Somewhere-Spain Status: Ninjonator
Posts: 1,998
Hi Duncan, nice tutorial, i've done this ship (not many detailed and simple) to practice:
http://f1.pg.photos.yahoo.com/ph/dan...ip.jpg&.view=t
but look, look the problem and look the settings (it puts EN(english US)):
http://f1.pg.photos.yahoo.com/ph/dan....dnm=error.jpg
What can i do? could i send ya the model in .max and u could export to glm?




~JA MP Total Conversion~
LightNinja is offline   you may: quote & reply,
Old 11-03-2003, 05:03 AM   #25
71M
 
71M's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Perth, WA
Posts: 59
Re: how do i animate the landing gear to fold up at take off

Quote:
Originally posted by Manquesa
Thanks again for the tutorial, it really helped me a lot. Although, the tut is only for non-animated models. I need to know now how to animate the landing gear at take off. This is for my Sith Terminator model (well, for the Awing too) .
Hmm, Manquesa, I have a suggestion that may work but I'm not fully sure if it will. It's worth a look into at the very least.
The KOTOR_Flight School map came with 3 new vehicles that were modeled by it's creator, and I decided to do a bit of looking into it's PK3 file.

In the vehicle directories, I found that most of them had the "x-wing.gla" file in them. My guess is the creator imported the bones from the x-wing model, and then rigged his models with the bones that were made to control the gears going up/down for the x-wing, exported the model and then followed the same procedure used when you normally are attaching the animations to a player model.

Perhaps if you tried that, you might get the same/similar results.

Give it a try.

-TiM


* Creator of the Q3E Minimizer.
71M is offline   you may: quote & reply,
Old 12-14-2003, 10:15 AM   #26
Duncan_10158
 
Duncan_10158's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Posts: 365
lots of people are asking for help on thier vehicles. so here is the tutorial thread on to again.

I hope there are any more questions on this tutorial or vehicles modeling in general, let me know if there are something unclear.
Duncan_10158 is offline   you may: quote & reply,
Old 12-19-2003, 03:45 PM   #27
Pahricida
Junior Member
 
Pahricida's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 444
I guess this is the right place to post this


First off I can't activate the ANIMATE Button cause somehow it's locked ...

when trying to compile I get this Error:

http://mitglied.lycos.de/ganjahuntah/error.gif


Pahricida is offline   you may: quote & reply,
Old 12-20-2003, 12:53 AM   #28
Manquesa
 
Manquesa's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Dallas, TX
Posts: 699
Whoah! "Amazingly Bad" huh, that's pretty messed up. What version of max are you using. I use 3ds max 5, and for me there is no animate buttom but instead an autokey button.

(I hope you're not trying to use gmax, it won't work)


Finished Projects:
Sith Terminator
Awing
Tie-Interceptor
Y-Wing
Death Glider
Slave 1
Ep. 3 Jedi Starfighter

Current Projects:
T-16 Skyhopper
Manquesa is offline   you may: quote & reply,
Old 12-20-2003, 12:57 PM   #29
Pahricida
Junior Member
 
Pahricida's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 444
Max 5.1 including Service Pack 1...

but my problem has been solved ...

I just didn't add the small animation.

But now theres another Problem...

Funny thing I just added one model_root and there is no accidental copy of it so I'm like again...

http://mitglied.lycos.de/ganjahuntah/error2.JPG


Pahricida is offline   you may: quote & reply,
Old 04-17-2004, 11:02 AM   #30
-]Holoman[-
Rookie
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 39
Sry for bring this Topik up, but Ive found you Tutorial an work on some MP vehicle...
Now, Ill assimilate the xsi file.. but his Error comes :


Carcass (GLA/GLM compiler) v2.1. (C) Raven Software 1998-2003.
Written by Gil Gribb, Ste Cork, James Monroe, Mike Crowns


-------- C:\Base\models\players\pod\model.car --------
( Build trigger: "c:\base\models\players\pod\model.glm" missing )
entering c:\base\models\players\pod\model.car
(90 degree skewing OFF)
Scaling: 3.000000
Loading XSI models/players/pod/root.xsi @ 0,Header # frames = 31, but I read in
1!! Amazingly bad! -Tell me (Ste)

( Press any Key ... )


If you see this, I need help
-]Holoman[- is offline   you may: quote & reply,
Old 04-17-2004, 12:07 PM   #31
tFighterPilot
Senior Member
 
tFighterPilot's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Israel
Posts: 2,729
Did you animate the pelvisend?


My projects:
Snow Speeder
Kaadu

Quote:
Originally posted by yaebginn
not at all, they came here[USA] to worship God however they wanted and it was built on the principals and rules of the Christian religion.
tFighterPilot is offline   you may: quote & reply,
Old 04-17-2004, 01:01 PM   #32
-]Holoman[-
Rookie
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 39
yes, Ive moved it a little bit... but Im not sure because It Max 5 not Max 4 .. and the animate button was not there... Also the assimilate say :

...frames = 31, but I read in
1!! ...


If you see this, I need help
-]Holoman[- is offline   you may: quote & reply,
Old 04-18-2004, 01:45 PM   #33
tFighterPilot
Senior Member
 
tFighterPilot's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Israel
Posts: 2,729
Quote:
Originally posted by -]Holoman[-
yes, Ive moved it a little bit... but Im not sure because It Max 5 not Max 4 .. and the animate button was not there... Also the assimilate say :

...frames = 31, but I read in
1!! ...
I too use max 5, the auto key button is identical to the animate button.

In assimilate, click on the little + next to the GLA icon, and double click the xsi

There you will need to change something in the number of frames.


My projects:
Snow Speeder
Kaadu

Quote:
Originally posted by yaebginn
not at all, they came here[USA] to worship God however they wanted and it was built on the principals and rules of the Christian religion.
tFighterPilot is offline   you may: quote & reply,
Old 04-18-2004, 02:32 PM   #34
-]Holoman[-
Rookie
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 39
Ah thx .. it works ... Ive used the wrong Key

^^ Now its a new error :


Carcass (GLA/GLM compiler) v2.1. (C) Raven Software 1998-2003.
Written by Gil Gribb, Ste Cork, James Monroe, Mike Crowns


-------- C:\Base\models\players\pod\model.car --------
( Build trigger: "c:\base\models\players\pod\model.glm" missing )
entering c:\base\models\players\pod\model.car
( Reading 0.03MB CARPET file )
0%
(90 degree skewing OFF)
CARPET: XSI models/players/pod/root.xsi @ 0, 31 frames
Grabbed 1 files with 31 frames
Processing 'c:/base/models/players/pod/root.XSI'
Processing meshes, LOD 0
Processing meshes, LOD 1
(Mesh empty, so total LODs = 1)
Generating model.glm ...
( Generating/compressing bone matrices (1/2)... OK )
Writing model.glm ... Writing MDX/GLM model file...
( skin-write inhibited )
Unable to open output file "c:/base/c:/base/models/players/pod/pod.frames"!

( Press any Key ... )


If you see this, I need help
-]Holoman[- is offline   you may: quote & reply,
Old 04-18-2004, 04:28 PM   #35
tFighterPilot
Senior Member
 
tFighterPilot's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Israel
Posts: 2,729
Ok, that's easy, you forgot to delete c:/base from the gla properties


My projects:
Snow Speeder
Kaadu

Quote:
Originally posted by yaebginn
not at all, they came here[USA] to worship God however they wanted and it was built on the principals and rules of the Christian religion.
tFighterPilot is offline   you may: quote & reply,
Old 04-18-2004, 05:51 PM   #36
Duncan_10158
 
Duncan_10158's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Posts: 365
tFighterPilot seems to be right, i hope that solves your problem -]Holoman[-.

But i would like to suggest something. in the errors you posted, i read you named your vehicle >pod<. it would be better to give the vehicle, and also the folder structure, a bit more specific name. you probably will not release your vehicle as >pod< but as >somebodys_pod< or something like that. its much easier for the community if the folder names are the same as the vehicle name, it just causes less confusion. you can also add your personal suffix as i suggested in the tutorial, its importnet to do this on the folder names.
Duncan_10158 is offline   you may: quote & reply,
Old 04-19-2004, 12:56 PM   #37
-]Holoman[-
Rookie
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 39
Youre right, but tihs is only a testmodel.
I wouldnt publish this model for JA.
Im thinking about a few other models, witch I Publish .. but now I will learn to bring Vehicles ingame .. ..
But thx @ all at this time .. Ill be back soon ^^

Edit :

All seams to be good all works .. but the positon most to be revise...

But can someone help me with my second problem ? two Threats down ... thx

Big thx @ all for you help


If you see this, I need help

Last edited by -]Holoman[-; 04-19-2004 at 01:44 PM.
-]Holoman[- is offline   you may: quote & reply,
Old 04-19-2004, 01:49 PM   #38
tFighterPilot
Senior Member
 
tFighterPilot's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Israel
Posts: 2,729
You can change the X Y and Z of the models in assimilate


My projects:
Snow Speeder
Kaadu

Quote:
Originally posted by yaebginn
not at all, they came here[USA] to worship God however they wanted and it was built on the principals and rules of the Christian religion.
tFighterPilot is offline   you may: quote & reply,
Old 04-19-2004, 02:32 PM   #39
-]Holoman[-
Rookie
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 39
And .. can I hint the player ? so that Ive only the Vehicle ? .. by a Pod it doesnt comes good, If the player locks around.


If you see this, I need help
-]Holoman[- is offline   you may: quote & reply,
Post a new thread. Add a reply to this thread. Indicate all threads in this forum as read. Subscribe to this forum. RSS feed: this forum RSS feed: all forums
Go Back   LucasForums > Network > JediKnight Series > Editing Central > JA Modeling > Tutorial: Importing Vehicles into JA

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 09:00 AM.

LFNetwork, LLC ©2002-2011 - All rights reserved.
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.