lfnetwork.com mark read register faq members calendar

Thread: Monkey Island SE VS Monkey Island 2
Thread Tools Display Modes
Post a new thread. Add a reply to this thread. Indicate all threads in this forum as read. Subscribe to this forum. RSS feed: this forum RSS feed: all forums
Old 07-19-2009, 12:06 PM   #1
bgbennyboy
Festively Plump
 
bgbennyboy's Avatar
 
Status: Super Moderator
Join Date: Feb 2002
Location: England
Posts: 1,984
LFN Staff Member 
Monkey Island SE VS Monkey Island 2

Just to see if it could be done, I did an experiment to see if the MI2 resource files could be used with MI-SE. Since they both use SCUMM V5 it was theoretically possible.

Surprisingly - it worked! The results are...interesting.
It loads the forest room when in 'new mode' because that's MI1's equivalent room to the copyright room in MI2.

View page
YouTube Video


Last edited by bgbennyboy; 07-19-2009 at 01:24 PM.
bgbennyboy is offline   you may: quote & reply,
Old 07-19-2009, 01:14 PM   #2
Guy.brush
Rookie
 
Join Date: Jun 2009
Location: Deep in the Caribbean
Posts: 215
LOL!
So what do you say? With some extensive work we already got our framework for a MI2: Special Edition?
Interesting to see that you get the same Guybrush with spyglass at the beginning cut off. Sometimes he appears, sometimes not. Might have to do with CPU 100% utilisation as he only appears when my Quadcore is quite busy rendering in the background.
Guy.brush is offline   you may: quote & reply,
Old 07-19-2009, 01:21 PM   #3
bgbennyboy
Festively Plump
 
bgbennyboy's Avatar
 
Status: Super Moderator
Join Date: Feb 2002
Location: England
Posts: 1,984
LFN Staff Member 
Quote:
Originally Posted by Guy.brush View Post
LOL!
So what do you say? With some extensive work we already got our framework for a MI2: Special Edition?
Interesting to see that you get the same Guybrush with spyglass at the beginning cut off. Sometimes he appears, sometimes not. Might have to do with CPU 100% utilisation as he only appears when my Quadcore is quite busy rendering in the background.
As you say the spyglass only seems to appear when the pc is under heavy load.

Unfortunately there isn't much scope for using the engine for an MI2-SE, as you've seen from the video, the game crashes out once it tries to access a room that doesn't exist in the 'new mode'. I tried it with FOA and a few V5 demos and they crash even sooner, usually straight after the title screen.

bgbennyboy is offline   you may: quote & reply,
Old 07-19-2009, 01:49 PM   #4
Guy.brush
Rookie
 
Join Date: Jun 2009
Location: Deep in the Caribbean
Posts: 215
well all the rooms have to have some sort of .XML descriptor somewhere.
I don't know oldschool SCUMM at all. Maybe you could explain how the new SE works?
So when I enter "room10", does it search for a similarly named "room10" in the SE artwork?
Guy.brush is offline   you may: quote & reply,
Post a new thread. Add a reply to this thread. Indicate all threads in this forum as read. Subscribe to this forum. RSS feed: this forum RSS feed: all forums
Go Back   LucasForums > Network > Mixnmojo.com > Mojo Discussion Forums > General Discussion > Monkey Island SE VS Monkey Island 2

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 06:09 PM.


LFNetwork, LLC ©2002-2011 - All rights reserved.
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.