lfnetwork.com mark read register faq members calendar

Thread: Maniac Mansion PC help - Getting Sound working.
Thread Tools Display Modes
Post a new thread. Add a reply to this thread. Indicate all threads in this forum as read. Subscribe to this forum. RSS feed: this forum RSS feed: all forums
Old 07-15-2010, 06:13 PM   #1
bergqvistjl
Rookie
 
bergqvistjl's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 38
Maniac Mansion PC help - Getting Sound working.

So guys, I have an original copy of maniac mansion (enhanced PC version), and it works fine, but i get no sound when i play it in real DOS (on an old pc with an AWE64 Gold ISA soundcard, correctly initialised with the correct MIDI soundfont), despite the fact that MI1, MI2 and fate, and full throttle, work with the midi sounds, so i know its not a problem with that. however when playing the game on my modern PC in SCUMMVM, i get sound, why is that? surely on my DOS pc i should get *something*, is it because the sounds/music are not midi but only from the internal speaker? that would make sense i think as my motherboard doesnt have one. P.S. if all your going to post is "why are u using real dos, just emulate it" don't bother. this is a project of mine. Basically, is there proper midi music for maniac mansion, or was the sounds only provided through the internal PC speaker?


Currently got (complete in original Big-box format)
  • Maniac Mansion (seperate from DOTT)
  • Battle of Britain: Their Finest Hour (Want to sell, PM me)
  • Indiana Jones and the Last Crusade
  • MI1 VGA
  • MI2
  • Indiana Jones and the Fate of Atlantis
  • Sam and Max Hit The Road
  • CMI
  • EMI
  • Grim Fandango
  • Full Throttle
  • The Dig
To Get
  • Zak McKraken
  • DOTT
  • Loom

Last edited by bergqvistjl; 07-15-2010 at 06:28 PM.
bergqvistjl is offline   you may: quote & reply,
Old 07-15-2010, 06:39 PM   #2
Gabez
Senior Member
 
Gabez's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: Oxford, England
Posts: 3,147
I don't know the answer to your question, but I do think it's awesome that you're using real DOS. Yeah, you can emulate on a modern PC very easily, but it's not the same as running it natively -- on one of those big CRT monitors as well, I shouldn't wonder! I wish I'd kept one of my old computers just for running old games on (then again, where would I put it?)

Hopefully someone else knows the answer to your question, though. I imagine that you're right in thinking that you need an internal speaker for your particular version at least.
Gabez is offline   you may: quote & reply,
Old 07-15-2010, 06:54 PM   #3
SyntheticGerbil
Pasta Master
 
SyntheticGerbil's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: Underwater
Posts: 2,239
I think it was actually internal speaker only, just because I remember playing early mornings when really young and the internal speaker for that PC was super loud and I couldn't control it. Maybe there's an adlib option, but I want to say either way it sounded like a internal speaker.
SyntheticGerbil is offline   you may: quote & reply,
Old 07-15-2010, 07:25 PM   #4
bergqvistjl
Rookie
 
bergqvistjl's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 38
Quote:
Originally Posted by SyntheticGerbil View Post
I think it was actually internal speaker only, just because I remember playing early mornings when really young and the internal speaker for that PC was super loud and I couldn't control it. Maybe there's an adlib option, but I want to say either way it sounded like a internal speaker.
I think it is, well ive just bought an internal speaker off ebay so ill see how it goes. Also the monitor i use is CRT, 12" 640x480 native res (tho it can do 800x600 at a push) so minimises pixelation.


Currently got (complete in original Big-box format)
  • Maniac Mansion (seperate from DOTT)
  • Battle of Britain: Their Finest Hour (Want to sell, PM me)
  • Indiana Jones and the Last Crusade
  • MI1 VGA
  • MI2
  • Indiana Jones and the Fate of Atlantis
  • Sam and Max Hit The Road
  • CMI
  • EMI
  • Grim Fandango
  • Full Throttle
  • The Dig
To Get
  • Zak McKraken
  • DOTT
  • Loom
bergqvistjl is offline   you may: quote & reply,
Old 07-19-2010, 11:45 AM   #5
bergqvistjl
Rookie
 
bergqvistjl's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 38
OK i've got my internal speaker, connected it up and I have sound, thanks guys.


Currently got (complete in original Big-box format)
  • Maniac Mansion (seperate from DOTT)
  • Battle of Britain: Their Finest Hour (Want to sell, PM me)
  • Indiana Jones and the Last Crusade
  • MI1 VGA
  • MI2
  • Indiana Jones and the Fate of Atlantis
  • Sam and Max Hit The Road
  • CMI
  • EMI
  • Grim Fandango
  • Full Throttle
  • The Dig
To Get
  • Zak McKraken
  • DOTT
  • Loom
bergqvistjl is offline   you may: quote & reply,
Post a new thread. Add a reply to this thread. Indicate all threads in this forum as read. Subscribe to this forum. RSS feed: this forum RSS feed: all forums
Go Back   LucasForums > Network > Mixnmojo.com > Mojo Discussion Forums > Help! > Maniac Mansion PC help - Getting Sound working.

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 12:25 AM.


LFNetwork, LLC ©2002-2011 - All rights reserved.
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.