lfnetwork.com mark read register faq members calendar

Thread: KotOR 1 won't load on XP
Thread Tools Display Modes
Post a new thread. Add a reply to this thread. Indicate all threads in this forum as read. Subscribe to this forum. RSS feed: this forum RSS feed: all forums
Old 07-16-2011, 07:18 PM   #1
Taiz
Lurker
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 3
KotOR 1 won't load on XP

I just downloaded and installed KotOR and when I launch and select "game" I get the standard "Star Wars: Knights of the Old Republic has encountered a problem and needs to close" message. I've tried updating the drivers for my video card as suggested in previous threads and there are no patches for the game left to download.

Here is the report generated from the scan hardware options:

[SWKotOR]
ReportDateTime=7/16/2011 5:50:25 PM
SysInfoVersion=v1.00.60
GameExists=1
GameVersion=v1.03.514077
GameInstallLocation=C:\Program Files\LucasArts\SWKotOR\

[OS]
Name=WinXP
Version=Windows XP v5.1 build 2600 Service Pack 2
Service Pack=Service Pack 2
Status=Pass

[SwapFiles]
C:\pagefile.sys=2046

[CPU]
CPUCount=1
CPUSpeed=2194
CPUFamily=6
CPUModel=15
CPUStepping=13
CPUVendor=Intel
CPUName=Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E4500 @ 2.20GHz
Status=Pass

Does anyone have a suggestion as to what I should try next?
Taiz is offline   you may: quote & reply,
Old 07-16-2011, 11:56 PM   #2
Fastmaniac
Rookie
 
Fastmaniac's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Germany
Posts: 164
The Scan report is incomplete... The Video Card part and Memory is missing. You might as well want to post your settings inside the swkotor.ini
Fastmaniac is offline   you may: quote & reply,
Old 07-17-2011, 08:25 AM   #3
Taiz
Lurker
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 3
My apologies. I didn't realize it had been cut off. This is everything.

[SWKotOR]
ReportDateTime=7/16/2011 5:50:25 PM
SysInfoVersion=v1.00.60
GameExists=1
GameVersion=v1.03.514077
GameInstallLocation=C:\Program Files\LucasArts\SWKotOR\

[OS]
Name=WinXP
Version=Windows XP v5.1 build 2600 Service Pack 2
Service Pack=Service Pack 2
Status=Pass

[SwapFiles]
C:\pagefile.sys=2046

[CPU]
CPUCount=1
CPUSpeed=2194
CPUFamily=6
CPUModel=15
CPUStepping=13
CPUVendor=Intel
CPUName=Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E4500 @ 2.20GHz
Status=Pass

[Memory]
RAM=2048
Status=Pass

[Disk Free Space]
C: (NTFS), UNICODE=63.61GB
Status=Pass

[CD-ROMs]
DriveLetters=D:\
Drives=TSSTcorp DVD+-RW TS-H653B

[Video]
Video Card Name=ATI Radeon HD 2400 XT
Video Memory=1024
Desktop Resolution=1280x1024x32 @ 60Hz
DirectX=DirectX (9.0+) (4.09.00.0904)
OpenGL Version=2.0.6945 Release
OpenGL Vendor=ATI Technologies Inc.
OpenGL Renderer=ATI Radeon HD 2400 XT
Vid Card Status=Warning
Vid Card Driver Status=Pass
GL Status=Pass
DX Status=Pass

[Audio]
Sound Card Name=USB Audio Device
Status=Pass
Taiz is offline   you may: quote & reply,
Old 07-17-2011, 03:32 PM   #4
Q
The one who knocks
 
Q's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: ABQ
Posts: 6,643
Current Game: Mowing down neos with my M60
LF Jester Forum Veteran Helpful! 
There are a few things that you're going to need to do get the game running on your system.

First, since you have a multi-core CPU and you're using XP, you're going to have set affinity to a single CPU core every time you launch the game. How I do it is to open Task Manager (right-click on the Taskbar at the bottom of Windows' desktop and select "Task Manager") and click on the "Processes" tab. Check the "Show processes for all users" box if it isn't already and then launch the game. Once you get to the game's main menu, hit the Windows key to get back to the desktop and look for the game's executable (swkotor2.exe) in the Task Manager under the "Processes" tab. When you find it, right click on it, select "set affinity" and uncheck every box but "CPU 0" and hit "OK". Once you've done that, just hit the game's icon in the Taskbar and you should be good to go. Remember that you'll have to set CPU affinity like this every time you launch the game. Not doing this can cause the game to randomly crash.

The next couple of things have to do with your graphics card. Modern ATI cards are notorious fro their lack of support for the KotOR games, but, luckily, your card is older while still being powerful enough and has a very good chance of running both games without problems.

The first thing that you'll need to do here is called the Dantooine lag fix:
Quote:
Originally Posted by stingerhs View Post
  • First, figure out where the .ini is installed. Default is "C:\Program Files\Lucasarts\swkotor(2)\swkotor(2).ini". If its not in that location, then your going to have to do some searching around on the hard drive a bit.
  • When you find it, just double-click on the file to open it in Notepad.
  • Scroll down the file until you find the Graphics Options
  • Under the last line ("last line" as in the last line of the list of entries under "Graphics Options", NOT the last line of "swkotor(2).ini"), add "Disable Vertex Buffer Objects=1", without the quotes.
  • Goto File, then Save.
The second fix has to do with your video card drivers. Modern AMD/ATI drivers don't support the KotOR games well, if at all, so we need to either make them compatible (the easy fix, which might work) or replace them with older drivers (more complicated, but almost guaranteed to work).

The first driver fix involves downloading Catalyst 9.12 and extracting it using 7-Zip. After extraction find the "atioglxx.dll" file and put it in your game folder (the one where the swkotor.exe is located).

If that doesn't work, you'll need to delete that file from your game folder and roll your drivers back to a much earlier version that still supports your card. I would suggest Catalyst 7.12. Replacing your drivers with an older version is a complicated process because the newer drivers will always leave junk files behind. These have to be eliminated or they will mess up the installation of the older ones.

1) Download and install Driver Sweeper and CCleaner. If the installation packages contain adware, be careful not to install it as well.

2) Go to Start>Control Panel>Add or Remove Programs and uninstall the AMD/ATI drivers, Catalyst Control Center and anything else that has anything to do with them, then reboot.

3) Boot into Safe Mode (tap F8 at POST screen when the computer first powers up), login to the administrator account and run Driver Sweeper. When it's done it will prompt you to reboot, so do so, but into Normal Mode this time.

4) Run CCleaner's registry cleaner. It will prompt you to back up your registry first, and I would do so, then fix any issues and reboot into Normal Mode again.

5) Now you can install the new (old) drivers.


"They should rename the team to the Washington Government Sucks. Put Obama on the helmet. Line the entire walls of the stadium with the actual text of the ACA.
Fix their home team score on the board to the debt clock, they can win every game 17,000,000,000,000 to 24. Losing team gets taxed by the IRS 100%, then droned."
-Toker
Q is offline   you may: quote & reply,
Old 07-17-2011, 05:16 PM   #5
Taiz
Lurker
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 3
Well, I've tried both options for the driver fix with no changes.

After applying the Dantooine lag fix, I tried the easy fix w/ Catalyst 9.12. When that didn't work I went through the process of rolling back to Catalyst 7.12. I even went through that one twice to make sure I didn't miss a step.

The result is still the same: I pull up the launcher, set the affinity in Task Manager for launcher.exe such that CPU0 is the only box checked; click "game" to begin, make sure to set affinity for swkotor.exe w/only CPU0 selected as well (seems to default if I set the launcher this way); then the screen goes black and I get the same pop up "SW:KotOR has encountered an error and has to close."

Is there another fix I can try or am I simply out of luck (and out $10 for the cost of the game)?
Taiz is offline   you may: quote & reply,
Post a new thread. Add a reply to this thread. Indicate all threads in this forum as read. Subscribe to this forum. RSS feed: this forum RSS feed: all forums
Go Back   LucasForums > Network > Knights of the Old Republic > Trouble Shooting > The Work Bench > KotOR 1 won't load on XP

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 05:35 AM.

LFNetwork, LLC ©2002-2011 - All rights reserved.
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.