lfnetwork.com mark read register faq members calendar

Thread: SW: KotOR II lag issue
Thread Tools Display Modes
Post a new thread. Add a reply to this thread. Indicate all threads in this forum as read. Subscribe to this forum. RSS feed: this forum RSS feed: all forums
Old 08-05-2012, 07:09 PM   #1
Bob Saget
Rookie
 
Bob Saget's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 139
SW: KotOR II lag issue

Hi,

I'm sure you all have received complaints about issues with Kotor II before, and if you could help me it would be great.

I am currently running a Windows 7 OS with Service Pack 1. I have followed the instructions carefully in the thread on how to fix the compatibility issues that the KotOR engine has with Win7, and made sure I back-tracked my steps. In KotOR 1, this wasn't much of an issue. I did receive some lag on the Dantooine/Shadowland excursions as expected, but it wasn't exactly excruciating as it was in TSL. As soon as I start with the Ebon Hawk prologue, the game lags so bad that it's hard to get your bearings, or even move the camera at all.

I have tried reducing the graphics settings to the bare minimum, but that barely does anything as it still is quite laggy. Here are the system specs for my computer that are reported by the config test by TSL.

Code:
[SWKotOR]
ReportDateTime=8/4/2012 10:42:29 PM
SysInfoVersion=v1.00.60
GameExists=1
GameVersion=v2.00.424
GameInstallLocation=C:\Program Files (x86)\LucasArts\SWKotOR2\

[OS]
Name=WinXP
Version=Windows XP v5.1 build 2600 Service Pack 3
Service Pack=Service Pack 3
Status=Pass

[SwapFiles]
?:\pagefile.sys=0

[CPU]
CPUCount=1
CPUSpeed=2402
CPUFamily=6
CPUModel=15
CPUStepping=6
CPUVendor=Intel
CPUName=Intel(R) Core(TM)2 CPU 6600 @ 2.40GHz
Status=Pass

[Memory]
RAM=1024
Status=Pass

[Disk Free Space]
C: (NTFS), UNICODE=62.22GB
D: (NTFS), UNICODE=864.30GB
E: (NTFS), UNICODE=136.52GB
Status=Pass

[CD-ROMs]
DriveLetters=F:\,G:\,H:\
Drives=TSSTcorp CD/DVDW SH-S183L ATA Device

[Video]
Video Card Name=RDPDD Chained DD
Video Memory=2048
Desktop Resolution=0x0x0
DirectX=DirectX 9.0c (4.09.00.0904)
OpenGL Version=4.2.11733 Compatibility Profile Context
OpenGL Vendor=ATI Technologies Inc.
OpenGL Renderer=ATI Radeon HD 5450
ATI Driver=(null)
Vid Card Status=Warning
Vid Card Driver Status=Fail
GL Status=Pass
DX Status=Pass

[Audio]
Sound Card Name=@wdma_usb.inf,%usb\class_01.devicedesc%;USB Audio Device
Status=Pass


;Game Options from swkotor2.ini

[Display Options]
FullScreen=1
Disable Movies=0
Disable Intro Movies=0
Sort Modules=1
Width=1280
Height=1024
BitsPerPixels=32
RefreshRate=60

[Sound Options]
Music Volume=85
Voiceover Volume=85
Sound Effects Volume=85
Movie Volume=85
Number 3D Voices=32
Number 2D Voices=32
2D3D Bias=1.00
Force Software=0
EAX=0
Sound Init=0
Disable Sound=0

[Graphics Options]
V-Sync=0
Anisotropy=16
Frame Buffer=0
Anti Aliasing=0
Texture Quality=0
Grass=0
Soft Shadows=0
Shadows=0
Brightness=57
RefreshRate=75
Height=768
Width=1024
EnableHardwareMouse=1
FullScreen=1
Disable Vertex Buffer Objects=1

[Game Options]
UnlockedPlanetSongs=3
Enable Tooltips=1
Keyboard Camera Deceleration=2000.000000
Keyboard Camera Acceleration=500.000000
Keyboard Camera DPS=200.000000
TextureVariation=1
BodyVariation=0
AppearanceType=166
PCGender=0
GameCompleted=0
CurSithLord=0
Hide InGame GUI=0
Use Small Fonts=0
Hide Unequippable=0
Tutorial Popups=1
Subtitles=1
Mini Map=1
Floating Numbers=1
Status Summary=1
Enable Mouse Teleporting To Buttons=1
Mouse Sensitivity=44
Difficulty Level=0
Auto Level Up NPCs=0
Mouse Look=0
AutoSave=1
EnableScreenShot=0
Reverse Mouse Buttons=0
Reverse Ingame YAxis=0
Reverse Minigame YAxis=0
Combat Movement=1
TooltipDelay Sec=1

[Keymapping]
Action286B=8
Action286A=7
Action285B=10
Action285A=9
Action284B=54
Action284A=51
Action283B=54
Action283A=51
Action282B=69
Action282A=73
Action281B=53
Action281A=76
Action280B=69
Action280A=73
Action268=52
Action265=58
Action264=57
Action263=45
Action262=85
Action261=84
Action260=83
Action259=82
Action258=81
Action257=80
Action256=79
Action255=78
Action254=77
Action253=31
Action245=75
Action244=55
Action243=67
Action242=74
Action241=87
Action240=56
Action239=68
Action238=82
Action236=83
Action234=81
Action232=80
Action230=79
Action228=78
Action226=77
Action225=70
Action224=90
Action223=31
Action222=25
Action221=24
Action220=29
Action219=28
Action218=44
Action217=87
Action216=65
Action215=63
Action214=60
Action213=62
Action212=61
Action211=66
Action210=59
Action209=71
Action208=30
Action207=72
Action206=98
Action205=55
Action204=67

[Autopause Options]
End Of Combat Round=0
Mine Sighted=0
Enemy Sighted=1
Party Killed=1
Action Menu=0
New Target Selected=1

[Movies Shown]
Movie10=0
Movie 9=0
Movie 8=0
Movie 7=0
Movie 6=0
Movie 5=0
Movie 4=0
Movie 3=0
Movie 2=0
Movie 1=0
Movie 0=12

[config]
firstrun=0
Please note that on the test itself, it said that my video card drivers are out of date yet I have updated them to the recent specifics of my ATI card. Any help here would be appreciated.

Thanks
Bob Saget is offline   you may: quote & reply,
Old 08-05-2012, 09:42 PM   #2
thejman217
Rookie
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 231
Do you currently have any mods in your override or anywhere else in your SW KotOR II directory?

If you do, then uninstall/delete all of them. Then untinstall the game. (feel free to keep your saved games if you have any) then reinstall according to the SECOND POST of this thread:

http://lucasforums.com/showthread.php?t=194324

If you don't have any mods, still uninstall and reinstall according to the SECOND POST in the link above. You dont have anything to lose, really. If that doesn't work, then double check if your drivers are truly updated to the current version.

>>>>>EDIT<<<<<
Are you running the game on a desktop or a labtop?
thejman217 is offline   you may: quote & reply,
Old 08-05-2012, 09:42 PM   #3
Q
The one who knocks
 
Q's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: ABQ
Posts: 6,643
Current Game: Mowing down neos with my M60
LF Jester Forum Veteran Helpful! 
Pretty sure OP already installed it following those instructions.

Both games are really old and can't recognize newer hardware, drivers or versions of Windows newer than XP. Most of the time you can safely ignore the video card driver warnings and failures.

GameVersion=v2.00.424 - This usually indicates that your game isn't patched. If you have installed the patch with no apparent errors, just go into your game folder, right-click on swkotor2.exe and select "Properties". Look for the file version under the "Details" tab. If it's 2.1.0.0, then you should be good to go.

As far as the lag is concerned, your video card is the weakest ATI card of its generation, so you should expect some lag, but not what you're experiencing. Then I noticed "Anisotropy=16". Turn that down to 4 and it should run better. You might even be able to run it with high texture quality, frame buffer effects, shadows and grass. Anti-aliasing and anisotropy are usually what cause most of the lag. Just play around with the settings and see what works best.


"They should rename the team to the Washington Government Sucks. Put Obama on the helmet. Line the entire walls of the stadium with the actual text of the ACA.
Fix their home team score on the board to the debt clock, they can win every game 17,000,000,000,000 to 24. Losing team gets taxed by the IRS 100%, then droned."
-Toker
Q is offline   you may: quote & reply,
Old 08-05-2012, 09:52 PM   #4
thejman217
Rookie
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 231
He's right. Update your driver and patch the game. Don't use the autopatcher in the launcher. Go to lucasarts and find the patch and download it manually. You know what, to save you all the hassle, here is a link to the TSL 1.0b patch:

http://lucasarts.com/support/update/kotor2.html

(download link is at the bottom of the page)

If you have an international version, and not the American version, then you must download the 1.0a patch THEN the 1.0b, in that order.
thejman217 is offline   you may: quote & reply,
Old 08-07-2012, 11:35 PM   #5
Bob Saget
Rookie
 
Bob Saget's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 139
Thanks for the quick replies guys...

And jman, if you read the information below the code it says that I already update the drivers. I am pretty sure that I patched the game, but I'll check just to be sure.

BTW. Here's some info I forgot

Mods:
TSLRCM 1.8
2 personal .2da edits which involve classpowergain.2da and featgain.2da

Also this is a desktop

Again - Thanks guys

Last edited by Bob Saget; 08-07-2012 at 11:35 PM. Reason: Typo
Bob Saget is offline   you may: quote & reply,
Old 08-08-2012, 11:12 AM   #6
thejman217
Rookie
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 231
Quote:
Originally Posted by Church101 View Post
Thanks for the quick replies guys...

And jman, if you read the information below the code it says that I already update the drivers. I am pretty sure that I patched the game, but I'll check just to be sure.

BTW. Here's some info I forgot

Mods:
TSLRCM 1.8
2 personal .2da edits which involve classpowergain.2da and featgain.2da

Also this is a desktop

Again - Thanks guys
You're welcome. My mistake about my mistakes. Well, if you have a labtop, and it runs games well, i recommend installing the game on that because labtops tend to run SW KotOR I & II way better than desktops do. If you don't, then ok. Was your lag fixed, or is it persisting?
thejman217 is offline   you may: quote & reply,
Old 08-08-2012, 07:53 PM   #7
Q
The one who knocks
 
Q's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: ABQ
Posts: 6,643
Current Game: Mowing down neos with my M60
LF Jester Forum Veteran Helpful! 
WTF is a "labtop"?

And why would the KotOR games run any better on one as opposed to a desktop?


"They should rename the team to the Washington Government Sucks. Put Obama on the helmet. Line the entire walls of the stadium with the actual text of the ACA.
Fix their home team score on the board to the debt clock, they can win every game 17,000,000,000,000 to 24. Losing team gets taxed by the IRS 100%, then droned."
-Toker
Q is offline   you may: quote & reply,
Old 08-08-2012, 08:16 PM   #8
thejman217
Rookie
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 231
My mistake. a NOTEBOOK. And i noticed (from personal experience) that my household's notebooks have better graphics cards than our desktops that we buy.
thejman217 is offline   you may: quote & reply,
Old 08-08-2012, 10:07 PM   #9
Q
The one who knocks
 
Q's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: ABQ
Posts: 6,643
Current Game: Mowing down neos with my M60
LF Jester Forum Veteran Helpful! 
I was kidding. I know you meant "laptop".

Anyway, most OEM desktops don't come with decent video cards unless you pay through the nose for them. However, they are usually easily upgradeable, unlike a laptop, and a desktop with a decent video card will game circles around all but the most expensive laptops.


"They should rename the team to the Washington Government Sucks. Put Obama on the helmet. Line the entire walls of the stadium with the actual text of the ACA.
Fix their home team score on the board to the debt clock, they can win every game 17,000,000,000,000 to 24. Losing team gets taxed by the IRS 100%, then droned."
-Toker
Q is offline   you may: quote & reply,
Old 08-08-2012, 10:46 PM   #10
thejman217
Rookie
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 231
Hahaha. For a second there, I was VERY confused!
thejman217 is offline   you may: quote & reply,
Post a new thread. Add a reply to this thread. Indicate all threads in this forum as read. Subscribe to this forum. RSS feed: this forum RSS feed: all forums
Go Back   LucasForums > Network > Knights of the Old Republic > Trouble Shooting > The Work Bench > SW: KotOR II lag issue

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 04:03 AM.

LFNetwork, LLC ©2002-2011 - All rights reserved.
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.